July 23, 2012

Istimewa Ramadhan : HEALTH TIPS :)

Bismillahirrahmanirrahim :) Assalamualaikum .

Disini ulya nak kongsikan sedikit tips sihat sepanjang bulan Ramadhan ni . Jom kita beramal :) Moga-moga kita dapat ia membantu melaksanakan ibadah dengan sempurna !

Tips 1: Drink gallons and gallons of water 

When we get dehydrated, we tend to eat more, since our brains can't tell the difference between thirst and hunger. 
Makanya, pastikan anda minum sekurang2nya 2-3 liter air kosong antara waktu iftar dan sahur untuk mengekalkan kesegahan sel2 dalam badan dan juga untuk fungsi kognitif yg baik.



Tips 2 : Stay away from fried foods/fast foods 


They will only create havoc in ur digestive system. These foods will force the stomach to release numerous enzymes and will take a longer time for digestion. Heartburn and diarrhea are common symptoms associated with fried foods. 
Kalau fried foods tidak dpt dielakkan, cuba tukar jenis minyak yang anda gunakan ie avoid palm oil, try olive oil, canola oil and sunflower oil. it will not only improve your skin texture, but also friendly to ur blood vessels as well.



Tips 3 : Eat more fibers 


Hanya utk bulan ni, try to remember that fiber keeps your stomach full for longer periods of time. Foods that have lots of fibre in them are fruits and vegetables, whole wheat and bran breads, oats,grains etc.



Tips 4 : Follow the Prophet's Golden Rule of One Third - One third For Foods, One third for Gas and One third for liquid. 

Maksudnya, hadkan makan ketika berbuka..Nabi SAW bersabda: "Tidak ada bekas yang dipenuhi oleh manusia lebih teruk dari perutnya. Cukuplah manusia itu memakan beberapa suapan yang menegakkan tulang tulang sulbinya. Jika dia tetap nak jugak makan banyak maka satu pertiga perutnya untuk makanan, satu pertiga minuman dan satu pertiga lagi dikosongkan."(Hadis Riwayat Tirmizi dan Abu Daud) 



Tips 5 : eat sahoor prior to dawn 

Umum mengetahui anjuran Nabi saw ; pada sahur itu terdapatnya berkat..bukan itu saja, malah sahur juga dapat menguatkan badan. Do not overeat, though. Focus on taking in foods that are rich in fiber as discussed in previous articles.



Tips 6 : Beware of sweet stuff ahead 

I know they taste wonderful n we can come up with the most amazing dessert recipes that are served with syrup, cream, and lots of butter but these can be ur worst enemies during Ramadhan. First of all, these foods force you to put on weight very fast.Secondly, they make ur blood sugar rise, then drop just like that. When the blood sugar goes thru a jump and then a drop, we get to feel sleepy and cannot stand long enuff to finish our Taraweh prayers. To avoid this, break ur fast with a few dates and water..that keeps ur blood sugar stable for a longer time. Allahualam!


Tips 7 : let's take a walk (after iftar) 

Well, Ramadhan is a month of worship and self-reflection; however, that is no excuse to ignore our desperately needed daily exercise. If u can't commit with the regular exercise, try to walk at least 30 min every day. Jalan ke masjid for taraweh, is the best way there is.This gentle exercise will maintain ur metabolism and keep ur body fit and burning calories, plus the change of environment and exposure to fresh air may just wake you up in time for the next activities.


Tips 8 : Taraweh 

This is d best exercise, not to mention a wonderful way to build concentration,stamina and brotherhood/sisterhood. tapi mesti ingat tujuan utama - mendekatkan diri kepada Allah.

Okay , cukup 8 tips yang ulya copy doodle-doodle ni sekali dengan caption-caption dia dari Page Doodle Dakwah . Sapa suruh comel sangat kan . Lantas membuat ulya rasa sangat geram nak Save Image As . Dan...dan..kan , tak gempak lah kalau ulya copy dan baca tips ni sorang-sorang kan . Lantas ulya publish di blog untuk tatapan bersama , style tak ? ? ^^ *sambil angkat kening .
Style, style jugak . Like lah page tu :) Best ! Banyak doodle comel-comel ooo ^^ *asyik jadi tukang promote je ulya ni kannn -_-' doodle seniri tak penah buat !

Erkkkk . Baiklah , setakat itu saja . Jom kita amalkan :)*pesan untuk diri sendiri sekali ni.


Barakallaahu fiykum wa jazzakumullah khoir. Wallahù'alam bíssawab .

Wabíllahí taùfík walhídayah, Wassalamù'alaíkùm warahmatùllahí wabarakatùh.  


14 comments:

putryteya said...

waaa... banyak jugak yg aku taktau . terima kasih , ulya . nice sharing !

pasal makanan tu .eh ? nak tanya hang . after iffar tu ape? :P hehehe

#apa yang hang dilema ulya ? tak dak dalam entri ?

HaziQ's said...

thanks for info... nice blog...

HaziQ's said...

thanks for info... nice blog...

Nurlyla said...

sukalah blog ulya ni...

SaddLone said...

comelnye doodle tu..disebalik kecomelanya ada mesej penting yg disampaikan :)

Enchek Kamen said...

pas berbuka tergolek.. pas tarawih, tergolek.. pas sahur, tergolek.. memang bulat la jawabnya~~ hohoho ^^

adibahfaizah said...

Wah, ulya memey style ! kena try ulya pnyer tips ni. hehe...kalau tak maen bntai mkn jelah..
eh, nak pi tngok page doodle tu lah..comel la plaq.

Arham Md Ali said...

Haha very nice entry. Semua tu memang so true, dan puasa ni sebenarnya boleh dijadikan cara nak kurangkan sakit.

Bulan Syurga Firdausi said...

hikmah mengapa diwajibkan berpuasa pada Ramadhan :) kerana turunnya Alquran pada Ramadhan kareemmm :) kan..

trah zain said...

kalau buat smua ni, mesti sng hati n xpnt pose...hehe

hazanis said...

ulya..selamat berpuasa tau..:)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nice sharing Ulya..Thx..^^

alif haris said...

insyaAllah.. jom sama kita amalkan. utk kebaikan kita juga :)

Cendol said...

nice share.tapi kan tak lalu le nk mkn oats.mcm mcm ntah lembik2 kan.hehe
selalu bantai mkn nasi ngan ayam mase sahur.hehe