July 06, 2012

Quran breaks hard hearts heals broken hearts :)


Salam Alaik . semoga perkongsian ini membawa berkat ^^
sebenarnya, ulya nak kongsikan satu link yang seorang saudara dari kem plkn kongsikan bersama ulya , credit to him sbb sudi share info yang sangat bagus ni . dan dia suruh ulya kongsikan bersama di blog :) sila kelik2 link di bawah yaa sahabat sekalian :)

http://www.quranexplorer.com/

sapa yang dah tekan tu bagusla .. amacam best tak?
jadi sila2 jangan segan2 berkongsi dgn yang lain :)



contoh dari surah al-fatihah . sangat mudah dan sesuai bagi yang baru belajar Al-Quran .
banyak lagi keistimewaan dekat Quran Explorer ini :)
  • boleh pilih terjemahan dalam bahasa apa yang kita inginkan , bahasa malaysia pun ada :) senang kan ?
  • boleh pilih surah dan juzu' yang diingini dari juzu' 1 sampai juzu' 30
  • senang dibaca , font boleh di-adjust .
  • hukum tajwid yang berwarna .
  • bacaan boleh didengarkan , boleh pilih bacaan drpd 6 qari terkenal .
  • dan akan di-highlight-kan di mana tempat yang sedang dibaca . cth : yang warna hijau tu .
  • ada button bookmark , so bolehlah bookmark ye !
  • dan banyak lah lagi , klik untuk ketahui lebih lanjut .


jom , kita banyakkan baca al-Quran apalagi di bulan Syaaban ini dan bulan Ramadhan yang bakal menjelma ! sama2 lah kita semarakkan semangat cintakan al-Quran , kerana selagi kita berpegang dengan Al-Quran dan As-sunnah , InsyaAllah  kita tidak akan sesat .


AL QURAN SEBAGAI PENAWAR 
dalam Surah Al-Israa, Ayat 82 Allah (SWT) berfirman : Dan kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran ayat-ayat suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang yang beriman kepadanya.
Di dalam Surah Fussilat ayat 44 Allah (SWT) berfirman : Katakan,Al-Quran itu adalah petunjuk dan penawar bagi orang yang beriman. 
Ini jelas terbukti bahawa semua penyakit yang datang dari Allah, penawarnya ada di dalam Al-Quran, terpulanglah kepada individu untuk mencari dan mengamal ayat-ayat tersebut dan yakin sepenuhnya akan mukjizat Al-Quran.

AL QURAN PELEMBUT HATI YANG KERAS
Kadang kadang kita terpaksa berhadapan dengan sikap manusia yang mempunyai  keras hati, cepat marah dan sukar untuk menerima nasihat , dan juga sikap kita sendiri . Oleh itu cara terbaik adalah melembutkan hati adalah dengan zikir dan ayat-ayat Allah S.W.T. dan berdoa semoga Allah melembutkan yang keras itu.
contoh dalam sirah islam sendiri , Al quran mampu melembutkan hati seseorang dapat dilihat dalam peristiwa sejarah : Kisah Saidina Umar yang terkenal dengan sifat bengis sebelum memeluk Islam, bertukar watak sebagai pembela Islam yang agung selepas mendengar bacaan ayat suci al-Quran. Itulah anugerah besar yang tidak dapat dihitung nilainya selepas mendapat hidayah daripada Allah melalui mukjizat yang terkandung dalam alQuran . Allahuakbar :) . 
dan sebenarnya pelbagai lagi mukjizat yang terkandung dalam kitab Allah alQuran .



semoga kita sama memperoleh fadhilat dan kebaikan yang dijanjikan Allah swt :)
semangatnya ulya , sampai dua entri hari ni , sebab ada suprise esok ! tunggu taw >.<
entri hari ini :

semua yang baik datang dari Allah swt :) wabillahi taufik walhidayahilal liqa' InsyaAllah .
wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh .


21 comments:

noor syafiqah said...

ye2 betul2....entri yang bes..:)

~uǝǝʇɐɟ said...

wahhh terima kasih share ulya :D

Ulya said...

noor syafiqah : syukran , rajin2 la singgah ek >.<

Ulya said...

~uǝǝʇɐɟ : sama sama kasih kak fatin ^^

adibahfaizah said...

waaaaa. best2 :) thnks for shring.
Selalu jmp al-quran yg tade suara. ada translation je.
Bce post ni trngat blaja PQS dulu2 :) hehe

zulhilmi tempoyak said...

thanks ye awk.. sbb kongsi.. :')

leakedknowledge said...

dalam handset dah ada softw uQuran...siap ada translation pelbagai bhsa plus siap ada audio lagi..weeeee :)

putryteya said...

wawahh .. best2 . lebih kurang macam CD dalam rumah aku . :)


ulya ... aku rindu nak jumpakk hang !

Fi Qah said...

rajin2...sentiasa singgah...hehe:)

Re'an Raihan said...

rean dah try link ulya tu, Best. Thanks
:)
Happy blogging

Cik Kay Jue said...

wah.. ckj baru tau... thanks sebab share tau.. >_<

Ulya said...

Fi Qah : aippp, noor syafiqah dgan fi qah org yg sama ek ? >.<

wah , tenkiu la rajin singgah , ni makin syg ni , ahakkks ^^

Ulya said...

adibahfaizah : haah , best kan ?
ulya suka . untunglaa saudara yg share tu, bnyak pahala mai kat dia .

Ulya said...

zulhilmi tempoyak : afwan .

untuk mnfaat bersama :)

Ulya said...

leakedknowledge : alaa yg ni pon ada audio jugak apa . siap dibacakan qari2 terkenal lagi.
yg ni pun trnslation pelbagai bhsa jugak .

tak payah download pun , haa lagi senang !

Ulya said...

putryteya : haa , dulu ak pun pakai CD jugak , tp ak rasa ni lagi sng sbb ak pakai netbuk, takde tmpat CD .

atiyah, ak rindu kat ang jugak >.<

Ulya said...

Re'an Raihan : oh , tenks raihan sbb klik . scara tak lngsung , dapat jugak pahala free kat ulya . hehe :)
barakallufik :)

Ulya said...

Cik Kay Jue : afwan :)

Fi Qah said...

heheh orang yang sama cuma email yang berbeza..ye2 nak singgah2 selalu....

Ulya said...

Fi Qah : oh begitu >.<

hehe , ni smakin syg ni . kui3 :)

womahimia said...

ulya! thanks share :)