July 14, 2012

Status Meleleh . . .

Bismillahirrahmanirrahim :) Assalamualaikum .

Haaaa ? Curious tak nak tahu ape tu status meleleh ? ? 
Air liur meleleh tak sampai ketagih , eh ? Bukan , bukan yang tu lah .


orang tua2 cakap , baby yang air liur dia meleleh sebab masa mngndung ibu dia mngidam , tapi tak terkecapi . betul kah ?

Haihhh . . . ini bukan kisah air liur lah . Ini kisah benar . Kisah ketuk kepala baru sedar . Kisah sudah terhantuk baru tergadah . Kisah sapa makan cili dia rasa pedas . Kisah sudah jatuh ditimpa tangga . Kisah harapkan pagar , pagar makan padi . Ahhh , semakin merapu ! Apa yang pasti , ini bukan kisah dongeng .

Sentap . Reaksi pertama ulya bila baca benda ni . Tapi bila renung-renungkan , muhasabah balik , ada benarnya . Malah , memang benar !


Atas rasa tertarik dengan post dari group Annur Friends Club (AFC) KMPP , ulya kongsikan di sini . Jom sama-sama kita renung-renungkan sindiran ini ;


" Kalau hari-hari aku bg status meleleh-leleh , cinta kerana Allah,
Lelaki soleh untuk perempuan solehah, cinta itu fitrah ,
Carilah suami soleh dan bnda2 leleh yg lain... 
Muslimah yang terhasil mcm mana ? ? ? 

Walaupun berpurdah , bertudung labuh , ikut usrah , ikut msturat... 
Tp cuit skit , dah tergedik2 , Ngorat skit dah sangkut , Ajak kapel skit trus setuju... 
Lepas tu putus cinta , meleleh2...Ada masalah sikit , doa nak mati.. 

Kena marah dengan mak skit , buat status cakap tak pernah bahagia...
Exam failed kata taknak hidup lagi... 
Pakwe tak msej sehari , kat status penuh dengan kata2 rindu... 
Pakwe marah skit , buat status meleleh..macam harommm !

Fikir secara waras inikah sifat wanita yang ditarbiah Rasulullah ketika zaman baginda??? 

Nama fatimah , aisyah , khadijah , safiyyah , ummu salamah , ummu habibah , sumayyah , ummu darda , masyitah , balqis , maryam dan ramai lagi diagung2kan kalian..... 

Tapi apa kalian kenal siapa mreka ? 

Bagaimana hebat dan kentalnya hati mreka ? 

Maka aku pun mngmbil langkah utk jadikan fb ku sbg malaikat maut bg kaum hawa... 
Untuk mentarbiah hati mereka agar KUAT ! KENTAL ! TABAH !


Aku datang sebagai pengetuk kepala kalian utk bangun dari tidur , untuk sedarkan kalian supaya jangan jadi bodoh , jangan jadi hamba lelaki , jangan jadi hamba cinta haram , jgn jadi perempuan murahan , jangan couple free-free mcm bohsia , jangan dok bermanja ngn laki mcm pmpuan tiada harga... 

Bukan aku nak suruh perempuan2 Islam jadi ganas... 

Cuma aku terfikir bila terbaca kisah2 sahabiah , mereka lemah lembut tapi sgt kental , hati sekuat besi waja , tak mudah cair dgn lelaki ajnabi , tak meleleh2 bila ckp psl cinta , tak tergedik2 bila laki cuit... 

Tapi aku lihat , majoriti fb islamik samada laki atau perempuan , semuanya status islamik yg meleleh leleh ! ! ! 

Yang lelaki terutamanya , bila buat status yang meleleh-leleh macam tu , akan dapat banyak gile likes dari kaum hawa menunjukkan mereka suka status tu , tak kurang juga yang suka pada penulis status tu .

Maka aku terfikir . . . . . . . . . 

Adakah muslimah2 zaman sekarang sudah hilang smgt jihadnya? 

Sudah hilang kekuatan hati ? 

Sudah hilang ketabahannya ? 


Nabi telah bersbda mfhumnya, 
Jika seorang lelaki mndapat wanita solehah sbg istri,maka separuh agamanya telah smpurna... 

Apa kalian sedar 'kesolehan' kalian itu harganya separuh dari agama??? 

Kesempatan itu aku manfaatkan dgn sengaja buat status yg keras2 terhadap kaum wanita... 

P/s: Bukan kerana aku benci kepada kaum hawa... 
Bahkan sgt mencintai mereka... "

Karya asal, 
Ibnu Batoota




Haaa cukup ! sentap ? ! cukup sentap ? baguslah kalau sentap ! 

Maka , mari kita ubah diri kita kearah yang lebih baik , kearah yang lebih tegas dan berprinsip , kearah yang diredhai Ilahi . 
Semoga Allah mengampunkan ketelanjuran kita sebelum ini , samada yang disengaja dan tidak disengajakan T___T


✿ Hijablah hatimu dengan hijab yang sempurna ✿ 

Jangan biarkan hatimu mudah terjatuh kerana seorang lelaki khilaf yang berpenyakit hatinya , hingga terlena akan harapan-harapan kosong mereka . 


Setakat ini sahaja , wa astaghfirullaha li wa lakum ajmain, walhamdulillahi rabbil alamin .
Wallahu a'lam, wassalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh :)



40 comments:

miss fluffy said...

uh sentap2..ganaih statement tp betul gak apa yg dia ckp tuh:)

putryteya said...

sentappp derr ! adehh .. menusuk ke Qalbu hati sanubariku .. huihh ..insaff

Emma said...

trimakasi atas prkongsian nih ^^ hu3.. semoga kta dpt mncontohi srikandi2 islam.. n semoga kita x leleh dgn status meleleh cmtu.. ho3..

Ameerul Ashraf said...

entri yang penuh dengan nasihat. Inilah yang berlaku pada umat di akhir zaman ni.

leakedknowledge said...

silalah sentap wahai golongan hawa sekalian :)...bercakap tentg jalan agama tp hatinya blom kukuh agama...adakah posting d status fb akan perkara2 islamik tu dh berjaya mnyeru dakwah atau semata2 utk rasa puas diri sendiri kerana myangka selesai mympaikn tjawab? selami nawaitu diri dlu sblom mengorak diri utk berdakwah.jgn jd mcm ketam mgajar anknya berjln lurus

Ulya said...

miss fluffy : terasa betul kan .
fuhhh .. mmg sentap !

Ulya said...

putryteya : menusuk sanubariku jua . tu yg nak bgi semua org rasa sesentap yg diraakan ...

Ulya said...

Emma : sama2 , moga perjuangan mereka mnjadi ikutan buat kita .

dan moga Allah ampunkan ketelanjuran kita .

Ulya said...

Ameerul Ashraf : ya , kdg2 berlaku pada diri kita sendiri .

samada kita sedar atau tidak .
samada kita nak ambik langkah berubah atau tidak !

CintaKhadijah said...

ehem. sentap gak. heheh..:P

Ulya said...

leakedknowledge : lagi sentap ngan komen leakedknowledge . tapi jgnlah salahkan kaum hawa je . sedangkan status meleleh tu bnyak dari lelaki kan ?
biarlah sentap , biarlah terketuk , asal km tak hnyut ngan status leleh yg meleleh2 tu .


hurmm , pasal nawaitu tu , ada betulnya . kadang2 bukan untuk kita merasa puas , tp untuk kita mnyampaikan walau satu ayat daripada nabi muhammad saw . wallahualam :)

Ulya said...

CintaKhadijah : sentap kan ? ?
wuuu wuuuu :'(

zaty luvlianncezzz said...

sentap la jugak baca . huhu. status merepek byk kt fb tue

LiYana said...

sentap ;(.ouch hatiku ..huhu

Sis Eiyan Azian said...

sentap...

misluvcoklat said...

sentap kot .
betul la apa dia ckp tu.
thnks share :)

Ulya said...

zaty luvlianncezzz , LiYana , Sis Eiyan Azian , misluvcoklat : dushhhh , sama2 kita tersentap dgn kenyataan tu .
moga2 ada perubahan yg baik untuk diri kita semuuuaa :) kan .

Nurlyla said...

senyum je.. bagus.. alhamdulillah..

cendol said...

haahhh sentaapp..ganas le ayt diaa..
tp mmg bernas!
sme2 le kite muhasabah..baik lelaki,baik perempuan dua2 pn ade kelemahan masing2 kan kan..jgn salahkan satu pihak.nak sentap biar sentap same2.hehehe
seeloknye kurangkan agenda mencari si soleh/solehah..tapi cube le jadi si soleh/solehah

nice share ye Ulya ^_^

ismi nurash said...

terbaik :)

Nurulee said...

Rasanya tak perlu semua benda nak share dekat FB kan? kalau agak personal tu better simpan dari tayang kat FB, org lain baca pun meluat. Peace =D

Ulya said...

Nurlyla : wah senyum je :)
tak payah sentap2 kann :) ? hahaha !

Ulya said...

cendol : ye cendol .
saya setuju dgn anda .
jgn salahkan sapa2 . biar sentap sama-sama .

pstu , sama2 ubah kearah yg lebih baik , yetakkk ? :)

Ulya said...

ismi nurash : terbaik punya kan !

Nurulee : ye betul . sikit2 ngadu tu yang tak bleh blah tu . haihh .

cubalah kita post benda2 bermanfaat , lagi bagus ! :)

abD mUHyi said...

True love is Hard to find...
but i think i have found one ♥

abD mUHyi said...

True love is Hard to find...
but i think i have found one ♥

Nurul Iman said...

sgt mendalam maksudnya...mmg bagus utk dijadikan pedoman buat kaum hawa terutamanya...nurul juga akan cuba perbaiki sgala kekhilafan nurul...tq for ur information ulya...=]

Dakara said...

waa, agak terasa di situ, tapi tak apa, untuk kebaikan. thanx for sharing :D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Insyallah..moga kita sama2 dapat memperbaiki lagi diri kita ke arah yg lebih baik yg diredhai olehNya..~

mr emperor said...

uwaaahh kenapa saya terasa ni ???

syada said...

Tak perlu lah nak share benda yang tak sepatutnya dekat fb or other media . Tapi kan , statement tu memangg sangat bagus :) hehe

~uǝǝʇɐɟ said...

uhuks. thanks for sharing :') tersentuh jiwa dan sanubari....

*zafirah* said...

Thanks atas perkongsian,baru Fira tahu tentang air liur bayi tu^^
done follow sini,jemput la singgah dan bagi pendapat di blog fira:)

http://xiexiepinky.blogspot.com/

zera eira said...

sangat mndalam dan sentap. :/

Nizam Ijam said...

entry y baik :)

Cikgu Ma said...

mcm2 juga ya.. =)

Enchek Kamen said...

maknanya yang sangat mendalam buat kita berfikir tentang apa yang dah kita lakukan selama ni betul atau salah.

hazanis said...

nice entry dik..:))

the fikirman said...

ikut masturat . :D

mudz abdul halim said...

Jangan biarkan hatimu mudah terjatuh kerana seorang lelaki khilaf yang berpenyakit hatinya , hingga terlena akan harapan-harapan kosong mereka. =D