July 05, 2013

bersedia untuk Ramadhan Kareem . . . ayuhh ! :)

bismillahirrahmanirrahim . assalamualaikum :)
updet lagi . masa smster-break cemni lhaa nak dapat updet pum . klau dah masuk sem , nakk menjauhkan diri jea dari belog niee takut ketagihan . muahahah :D ye je =_= 
my pepatah baru , "sayangkan belog tinggal-tinggalkan" uhuhuu ~
apepum terasa legaa dapat updet belog lagi . cewaahh :) 
mana tidaknyaa seminggu nie ulya hanya dapat untuk online apabila jam dah pukul 11 malam . ataupum awal skit dari tuw , 10.45 ke 10.59 cemtu . tidakkpum lebih lambat , ade satu hari tuw 12 malam bawu dapat online . macam lahh busy sgt kikikii :P ye lahh nakk raya kan . semangat semangat semangat ! ! ! :D :D :D

raya . . . raya jugakkk ! :D tapi yang paling istimewanya taak beberapa hari jea lagi kita bakal masuk ke bulan ramadhan yang mulia . Marhaban Ya Ramadhan Kareem . 
ya Allah smpaikanlah kami kepada Ramadhan . . . bulan mulia penuh berkah . penuh maghfirah . aameen :)

tadi masa rehatrehat duduk depan tv smbil suap nasi kat adik ulya yg kecikk tu , masa tuw bukak rancngan Al-Hidayah TV3 . memandangkan Ramadhan bakal tiba taak beberapa hri lagi maka pastinya Al-Hidayah harini pum bnyak perkongsian mngenai bulan Ramadhan . antaranya yang dapat ulya kongsikan kat sini adalah persediaan kita mnghadapi ramadhan . ramadhan bulan tarbiyah , bulan ibadah , bulan kerahmatan dan bulan keampunan . maka untuk mnyambut kedatangan bulan ramadhan niee , kita haruslah mempersiapkan diri kita dengan persiapan fizikal , mental dan rohani . dan menurut ustaz (yg ulya telupa nama beliau) , sebolehnya kita lapangkan bulan ramadhan daripada aktivitiaktiviti lain dan memenuhi tumpuan beribadah kepada Allah swt . 


segala persiapan cari langsir cat rumah dll kita lakukan dari sekarang ! supaya kita dapat enjoy bulan ramadhan kita dengan kelazatan beribadah kepada Allah . barulah ibadah itu taak terganggu disebabkan kepenatan kita buat pelbagai kerja2 rumah yang belum selesai . kann ? :)

so apa lagi ! chaiyokk2 kawankawan ! ! ! :D kita ade beberapa hari lagi untuk bekerja keras mengemas rumah , cat rumah (tak dah kot) , basuh/tukar/jahit langsir , buat kuih (smngatnyaa!) , anyam ketupat (eh apesal smngat sgt niee =_= !) , masak rendang (paling semngt !) , masak nasi impit kuah kacang (eh terlajakk smngat !) sudahsudah . semakin merepekkk ! =_= tade maknanyaa mkanan2 naak sedia awl2 . adoyy =_=


atas ini antara aktiviti warming up Ramadhan untuk beberapa hari takhir bulan Syaaban niee , selain betungkus lumus preparation utk raya . eh semngat nyaa ulya naak share , dah lhaa mcm terlmbat ! well belog saya suka hati saya lahh :P

bawah nie pulak amalan yang boleh kita laksanakan spnjang bulan Ramadhan . masa nie lahh kita naak rebut dan himpun pahala bnyakbnyak , kan bulan Ramadhan niee pahala dilipatgandakan :) 


setiap tahun dapat check-list mcm niee masa kat smka dulu2 . tapi skrang kne print sniri lahh . betapa beguna nya checklist niee untuk kita semak amalan kita , memperingatkan kita andai ada amaln yg kita masih belum mnyempurnakannya ! kita guna kesempatan bulan Ramadhan sebagai medium untuk kita memperbaiki , mendidik serta membentuk diri kita menjadi muslim sejati ! :D silasila print , niee pum ulya amik kat google . . . huhuu :D

akhirnyaaa  . . .


selamat ulangtahun untuk belog Naskhah Yang Terbuka :)
blog-born-date , 28 June 2012 . err lambat nyaa wish =_=


updet sambil tengok Al-Kuliyyah : Disiplin Ramadhan . haa , kan dah ckap  . . . bnyak rncgan pasal ramadhan :) luangkan masa tukk dngar / tonton .

✿ ku mngharapkan ramadhan kali ini penuh makna agar dpt kulalui dengan sempurna 


Ilalliqa' InsyaAllah , wassalam ... :)



1 comment:

Izyan said...

Wahhhhh..Ramadhan Kareem are heading towards us,,let's grab the chance to make ibadah ! ^_^ hayya hayya !