August 18, 2013

isnin memang ohsemmm ! :D :D :D

jauhi penyakit benci isnin . hee .

bismillahirrahmanirrahim . assalamualaikum :)

esok hari isnin !kepada adik2 yang bersekolah , esukk dah mula persekolahan lepas dua mggu cuti sekolah , seronok kann lama cuti , tapi rasa sekejap , esuk sekolah balik ekekke :P ayuhh kembali ke sekolaaahhh !

kakak abang ummi abah makcik pakcik atok nenek dan siapa2 yang bekerja , slamat kmbali memulakan tugas jugak trutama cikgu2 lahh kan , murid sekolah cikgu pum kene sekolah jugak lahhh ! ekekek :D :D

dan kepada pelajar2 degree yang sedang cuti sem , esuk isnin dan tiada apaaa yang berubah sbab kita masih bercuti panjaannngggg yabedabeduuuu ! :D :D :D 
iya , isnin memang ohsem ! :D


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

bila terbayang ketibaan hari isnin terus akan terasa malas dan berharap cuti akan lebih panjang dan masa semakin perlahan . 
dan untuk mngahadapi hari isnin pula bermacammacam persiapan perlu terutamanya bagi mereka yang bersekolah (pelajar mahupum guru) , bekerja pejabat dan sebagainya lahh . .

tapi jangan risau ! :)


ada perkaraperkara yang dapat kita ELAKKAN agar dapat mnyediakan ruang agar kita dapat mnymbut hari isnin dengan lebih tenang . . . :)

1 . bersosial lewat malam 
ramai antara kita mmilih towk b'sosial shingga larut malam pd cuti hjung mggu dgn alasan dpat brehat pada wktu siang . sbenarnya , tndakan itu akn m'ggu prubahan wktu tdur dan akhirnya , mmbuatkn kita brasa penat dan malas towk bngun tdur . . .
2 . permainan video
trlalu asyik brmain pmainan vdeo jugak akan mmberi kesan negatif sperti tidak mndapat tdur yg ckup krana ktagih terhadap prmainan tersebut . akhirnya , tidak dapat mrehatkan minda dan fizikal biarpun sedang bercuti .

3 . bekerja di rumah
ssetengah individu gemar mmbawa pulang kerja pejabat ke rumah trutama pada cuti hujung mggu . pkerja yg cmerlang adalah mreka yg dapat mnguruskan masa dgan bijak di pejabat . seelok2nya elakkan mmbawa balik kerja pejabat ke rumah trutama pada hari ahad krana otak dan tubuh pasti akan berasa letih dan lesu towk mmulakan kerja pada keesokan harinya .

4 . makan terlalu banyak
tabiat makan terlalu bnyak pada hujung minggu bukan shaja mn'ggu diet malahan juga mmbuatkan kita berasa malas kerana terlalu kenyang dan perasaan malas itu boleh terbawabawa sehingga ke pagi isnin .5 . benci isnin 
terlalu mmikirkan kdatangan hari isnin juga boleh mmbuatkan kita berasa malas dan tidak bertenaga untuk memulakan rutin pada minggu baru . untuk mngelakkan perasaan sdemikian , cuba alihkan perhatian dengan mngahabiskan masa bersama orangorang tersayang ! :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

sekian lhaa tips2 yg dikongsikan di kesihatan/kecantikan.com . 
semoga ulya dan semuaaa orang bermotivasi bila tibanya hari isnin !


ilalliqa' insyaAllah :)
wassalam :)1 comment:

Izyan Munirah said...

monday bluesssss omputeh katee..