February 12, 2015

dari mata turun ke hati kah . . . ?? part II

bismillahirrahmanirrahim .

" H A T I adalah raja , sdgkan anggota badan adalah tentera . jika raja itu baik , maka akan baik pula lahh tenteranya . jika raja itu buruk , maka akan buruk lahh tenteranya " - Abu Hurairah r.a


gmbar skadar hiasan . . . tpi ulya rasa gmbar niee sgt match dgn dscussion . wee :D

bjumpa lagi kita dalam tajuk yang sama , pada tarikh masa dan hari yg bbeza . entri sblum niee btajuk dari mata turun ke hati kah . . . ?? , ulya ada ckap nakk smbung mrepek lgy kan . . . dsebabkan kata mstilah dikota , so ulya memutuskan mnyambung tajuk niee :)
Photobucket
sblum tuww , drpd entri lepas asyik dari mana punai melayang , maka ulya nakk bagi chance utk punai intepreme dalam blog ulya . . .


T A D A A A !!


aummmm !!

okay . kesian sekian kena tipuu . nie bukan punai . . niee helang . helang simbol kegagahan dan keunggulan . helang juga simbol Langkawi . helang terbang melayang (eyh , peluu ke tulis yg niee . hee-. -") ; teringat lagu masa kecik2 , helang terbang m'layang2 , helang menuju ke pulau pinang , mnanti abah tak pulang2 , air mata berlinang2 (nyanyi ikut melodi lagu ikan kekek mak iloi2) .. dan paling ajaibnya , bila nyanyi lagu nie air mata pum automatik nak berlinang jugakk . huhhh . tpi tuww masa kecik lahh , skarang dah sado (genggam penumbuk ketuk hati dua kali) . dan sbenarnya helang tade kaitan dlm pbncangan kita . tralalalalaa ~


sekarang masa yg dinanti2 , punai pulak nakk interframe (!)



punai : hai ulya , saya lahh punai !! 


milkysmilepunai adalah burung yg sedia femes sejak kita zaman kecil2 cili padi sekitar era 90an . buktinya , sejak tadika kita dah diceritakan dgn kisah burung punai dan semut . dalam kisah tersebut , nilai murni iaitu tolong menolong . ingat lgi takk ??:D jadi seiring dgn pningkatan usia , untuk pengetahuan smuaaa , terdapat plbagai jenis punai ; punai tanah , punai emas , punai kericau etc . dan mlalui bberapa pmbacaan ,  di Malaysia punai emas adalah merpati Nicobar , punai emas ialah burung merpati yg besar dan berat , punai daun ialah burung kecil dalam keluarga merpati , dan mngikut definisi kamus dewan ; punai - burung spt merpati (kecil sedikit dan hijau) . 
haaa . . . 6pak kan kaitan rapat punai dan merpati , malah ada peribahasa ; berharap merpati terbang tinggi , punai ditangan jangan dilepas . bharap yg belum pasti , yg sudah pasti jangan dilepas .
Photobuckettapi sbenarnya ! "kesah pulak ulya mereka rapat ke takk . . .  -. -"


kembali ke sri pentas - - - - - - - - - - - - - - - - 


pbuatan baik yg ditunjukkan menjadi teladan , 
yg disembunyikan menumbuhkan ikhlas .

sila bincng secara b'khalwat ataw bjemaah pkaitan statement niee dgn ; dari mata turun ke hati dan dari hati naik ke mata .

sekian ituu saja . keh keh .

ulya nakk tnya niee . wpum dah btahun2 lahh b'kecimpung (cewahh) jugak b'blog niee , tpi ulya tetap takk paham dua mende kat bwah niee . . . yg mnunjukkan count owg yg mmbaca entri tersebut . nape jdi bbeza ?  


ulya printscreen smggu lepas 

apepum , alhamdulillah sbb sudi bkunjung ke blog yg smakin sepii nie . dan search keyword yg paling rating tggi cara lulus test jpj , tips lulus ujian jpj , cara ujian memandu dll lahh , smpy 7k view pum ada perghh , smogaa mmberi mnfaat :D

p/s : hmm , sbenarnya . ulya dah takk brani nak drive . ada sapa2 ade tips nakk elak rsa takut nakk mmndu takk ??
p/s/s : merokok itu haram -  muzakarah jabatan fatwa majlis kebangsaan hal ehwal islam






Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat meninggal dunia 12 Februari 2015 , malam jumaat . Al Fatihah . innalillahhiwainnailahirojiun , perginya seorang tokoh ulama' yg disegani . 


ilalliqa' insyaAllah . wassalam smuaaaaa . . . :)



No comments: